Miksi Doula?

Kommentteja ja kertomuksia asiakkailtani siitä, miksi doula kannattaa ottaa mukaan synnytykseen.

”Sain kokea voimaannuttavan, järisyttävän ja eheyttävän synnytyksen,
sellaisen synnytyksen joka edelleen kannattelee minua ja kantaa yli
vaikeiden hetkien. Synnytyksen äärimmilleen venyminen olikin
minulle alkua sille venymiselle, mitä vauva-arki toi tullessaan.
Synnytyksessä löysin oman ääneni, joka on ollut edelleen niin
voimakas, että sen avulla olen selvinnyt niiden tilanteiden läpi,
jolloin minun kykyäni äitinä tulkitsemaan omaa lastani on
kyseenalaistettu rankasti.”
Anu 35v.

”Synnytykseni edetessä tapasin sairaalassa ainakin 6 kätilöä ja 4
lääkäriä. Olin valtavan iloinen, että yksi synnytysammattilainen pysyi
koko ajan samana – eli Doula.”
Sanna 34 v.

”Doula Piia uskoi kykyyni synnyttää, silloin kun en uskonpuutevaiheessa enää itse siihen uskonut. Kun supistukset heikkenivät sairaalaan siirryttyä doula Piia kaivoi laukustaan Gua Sha -kamman ja käsitteli sillä koko selän ja niin supistuksiin saatiin taas uudelleen tehoa, eikä synteettistä oksitosiinitippaa tarvittu”
Kirsi 29v.

”14:10:51 Tätä numerosarjaa en ole poistanut kännykkäni ajanotosta. Neljätoistatuntiakymmenminuuttiajaviisikymmentäyksisekuntia siitä kun poltot vaimollani olivat alkaneet. Istuin pölmistyneenä Naistenklinikan potilashuoneen tuolilla pieni tuhiseva nyytti sylissäni, kun tajusin että supistusten tiheyden seuraamiseen käynnistämäni ajanotto oli edelleen päällä. Oli elokuinen sunnuntaiaamu, kello oli viisi. Vaimoni oli heräämössä toipumassa keisarinleikkauksesta ja olin juuri saanut lähetettyä tekstiviestin sukulaisille, jossa kerroin että tyttöni painaa 4500 kiloa. Olin siis tosi väsynyt… ja samalla todella onnellinen – olin ollut todistamassa ensimmäistä kertaa jotain todella upeaa ja ainutlaatuista.
Mietin silloin ja edelleenkin, miten väsynyt olisinkaan ollut jos emme olisi tulleet palkanneksi doulaa. Neljäntoistatunninkymmenenminuutinjaviidenkymmenenyhdensekunnin aikana olisi voinut olla monta kertaa paniikki päällä – ilman Piiaa.
Siitä on nyt vähän yli kaksi vuotta, mutta antamasi apu on edelleen mielessä. Tyttö kasvaa ja voi hyvin. Kiitos.”
Paul 40+v

”Halusin kaksostyttöjemme synnytykseen mukaan doulan koska oli epävarmaa pääsisikö mieheni paikalle. Jo ennen h-hetkeä Piiasta oli todella paljon apua, hänen kanssa synnytystä mietittiin aivan eri kantilta kuin sairaalan synnytysvalmennuksessa. Piia myös vakuutti että synnytykseni ei ala ellei mieheni oli paikalla. Ja oli oikeassa! Synnytyksessä olisin saattanut tuntea itseni sivuhenkilöksi ilman Piiaa. Ilman häntä en olisi päässyt edes vessaan silloin kun halusin, sillä minuun oli kiinnitetty useita johtoja joita emme olisi mieheni kanssa uskaltaneet irroittaa monitoreista itse. Ennen synnytystä se olin minä  joka halusin doulan, synnytyksen jälkeen mieheni sanoi että ensi kerrallakin doulan pitää olla mukana.
Jälkikäteen on myös ollut hienoa katsoa lukuisia valokuvia tyttöjemme syntymästä. Nämä kuvat olisivat jääneet ottamatta ilman doulaa!”
Maija 37v

”Having our first baby, neither my partner or I knew what to expect during the pregnancy or the birth itself. Piia provided us with good advice in how to prepare and I feel that discussing our hopes as well as fears with her helped us be better prepared for the birth, both mentally and physically.
I hoped to have a natural birth and Piia knew what I needed and how to support me in labour to make that possible. Besides helping in relieving the labour pains with acupressure and back rubbing she provided me with encouragement and security. I feel that having a doula minimized my anxiety and fears, made me better prepared for the unexpected and gave me extra confidence in myself and my abilities to give birth.
To the father to be, Piia doula gave great advice and reassured him of his role in comforting and taking care of the labouring mother and the first steps of fatherhood.
For us, having a doula was absolutely invaluable.”
Arna 30+ v

”Meillä oli monta syytä miksi doula tarvittiin. Mieheni kulttuurissa miehet eivät osallistu synnytykseen, mutta mieheni halusi tulla mukaan.  Häntä jännitti kovasti ja hän mietti, että tuleeko sellainen olo et tarvii päästä pois. Halusin et joku on vierellä tsemppaamassa jos mieheni ei pystykään olemaan paikalla. Lisäksi halusimme varmistaa että mies saa kaiken informaation synnytyksen kulusta ymmärtämällään kielellä, joten englantia hyvin hallitseva doula oli välttämätön.
Itse halusin ettei mun tarvii puhua henkilökunnan kans kesken synnytyksen taivaallista asioista kuten olenko pissannut tai juonko riittävästi, doulan tehtäväksi koitui kommunikaatio, jotta minä sain keskittyä olennaiseen. Halusin myös et doula pitää henkilökunnan kurissa puhumalla hiljaa ja tekemällä vain välttämättömimmät toimenpiteet.
En osaa kuvitella synnyttäväni ilman doulaa. Vieras ihminen niin intiimissä tapahtumassa ei tuntunut missään vaiheessa oudolta, päinvastoin. En kaivannut koko pitkän synnytyksen aikana kosketusta, eli Piian tehtävä oli olla läsnä ja hengessä mukana. Piia toi turvan tunteen, myös miehelle. Mies sanoi synnytyksen jälkeen, että onneksi meillä oli doula. Mieskin koki olonsa turvalliseksi ja oli helpottunutkin, että joku joka tietää mitä synnytyksessä tapahtuu on huoneessa mukana. Mies koki olonsa riittämättömäksi, kun ei pystynyt minua auttamaan. Piia tsemppasi myös miestä.”
Hanna 30v

”Synnytyksessä tuli turvallinen tunne, kun tiesi, että on ihminen ihan vain meitä
varten siellä mukana auttamassa. Silloin kun oma synnytyksen aika oli, sairaalassa oli kova ruuhka, olisimme luultavasti olleen ensikertalaisina ihan hurjan peloissamme siellä yksiksemme. Sain synnyttää ilman epiduraaleja ym. kipulääkkeitä, sillä Piia toi
mukanaan monia lääkkeettömiä menetelmiä, joiden avulla selvisin kipuaaltojen yli. Uskaltauduin heittäytymään luonnonvoimien varaan ja siihen sain kannustusta Piialta. Näin jälkikäteen naurattaa jotkut omat toimintani mm. se, että en meinannut päästää Piia edes vessassa käymään, kun niin häneen tukeuduin, mutta se toisaalta kuvaa sitä, kuinka syvästi voi toiseen ihmiseen luottaa ja antautua toisen avun varaan. Piia on kaiken luottamuksen arvoinen!”
Anu 35v.

”En vaihtaisi kokemusta mistään hinnasta.”
Timo 34 v.

”Miehenikin huokasi helpotuksesta kun kuuli, että meille tulee doula mukaan synnytykseen. Doula hoiti ammeen täytön, homeopaattiset lääkkeet yms. ja mieheni pystyi keskittymään minun tukemiseeni”
Kirsi 29v.

”Piia on aivan mahtava doula – Lämmin ja osaava, jämäkkä ja lempeä,
lohduttava ja rohkaiseva. En koskaan unohda, miten Piia valoi minuun rohkeutta ja uskoa
omanlaiseeni synnytykseen yhtenä lohduttoman tuntuisena yönä
sairaalassa. Seuraavana aamuna sitten aurinko paistoi ja synnytys
käynnistyi kauniisti ja luonnollisesti. Saman päivän iltana syntyi
tyttäremme :)”
Sanna 34 v.